Balance board

Wil jij weten wat jij met een balance board kunt doen en welke spieren je met een balance board kunt trainen? Lees dit artikel dan verder.

Wat is een balance board?

Een balance board is een plat houtje met twee of drie poten waaraan een balansplankje wordt bevestigd. Het plankje heeft twee of drie wielen waarmee je je balans kunt verbeteren. De houten stok en de wielen zijn meestal van hard plastic gemaakt. Het voordeel van een balance board is dat hij weinig ruimte in beslag neemt en hoog genoeg is om er zelfs op te staan.

Met een balance board kun je verschillende oefeningen doen. Je kunt je balans trainen, je spieren extra laten trillen en anderen bewegingen doen maken zoals springen, stuiteren en draaien.

Eigenschappen balance board:

1. Om op een balance board te kunnen staan, is het erg belangrijk dat jij stabiliteit bezit in verschillende richtingen: vooruit, achteren en zijwaarts. Dit noem je lateraal evenwicht .

2. Balance boards zijn ontworpen om deze stabiliteit te verbeteren.

3. De constructie van een balance board is aangepast aan het menselijk lichaam.

Met een balance board kun je verschillende soorten oefeningen doen. Hieronder zie je een aantal mogelijkheden. Een goede oefening met een balance board is bijvoorbeeld deze:

Houd met je rechterhand een stoel, of tafel, vast en ga met je linkervoet in het midden van het balansbord staan. Beweeg je tenen naar de grond totdat het bord ook de grond raakt. Begin aan een ronde beweging, met de klok mee, waarbij de rand van het balance board de grond blijft raken. Beweeg na een volle rotatie op dezelfde manier tegen de klok in. Herhaal deze oefening 5 of 10 keer per voet.